čtvrtek 13. října 2016

Vzpomínka na Vietnam

Meducína, co zahání chmury a zahřívá organismus. Moje tělo si o to řeklo a já tuhle polívku už druhý týden snídám, obědvám, večeřím a podruhé večeřím. Klidně o půlnoci. Je inspirovaná vietnamskou Phở, ale zdráhala bych napsat, že to je přesně ona, i když chutná dost podobně.

Když jsem dala první fotky své nové vášně na Instagram, množily se dotazy na recept. Není to nic světoborného, ale pro inspiraci jsem to teda sepsala. (Btw. na instáči jsem teď nově jako jinoschka, účet bymyyna je teď uplně nový a bude jen pracovní.)




Vůbec celé stravování ve Vietnamu pro mne byl obrovský zážitek, na který vzpomínám dodnes. Lepší kuchyni jsem nejedla, víc jsem toho za jeden měsíc v životě nesežrala a přesto jsem zpátky přijela šlank, jako už dlouho ne.

To ta přirozeně bezlepková strava, to ty vývary už od brzkého rána. A ty bylinky.

Tohle je po měsíci nezřízeného jezení. Vidíte to břicho? Nevidíte a to je právě to ono. Bylinky! Dodneška nechápu, jak jsem to dokázala. Fotku sem dávám, protože je to tři roky staré, to už je promlčený a už tak nevypadám, takže je to jakoby uplně někdo jinej, kdo byl ve Vietnamu. Výraz ovšem zůstává zcela identický. Bohužel.



Recept (bez množství, protože to je na každého uvážení):

maso s kostí (na pětilitrový hrnec dávám půl kila hovězího nebo 5 kuřecích stehýnek)
kuličky pepře
nové koření
bobkový list
fenykl
citronová tráva (když seženete)
čerstvý zázvor (nepovinné)
trochu sušeného mletého česneku
(česneku ne moc, aby to nepřebilo všechny chutě, ale ostatního koření bohatě)

čerstvé bylinky - máta, koriandr, petržel, šalvěj, libeček, bazalka
(když seženete koriandr, bazalku a petržel, bude to stačit)
rýžové nudle
chilli (nepovinné)
limetka

Vařím koření s masem, trochu osolené, na mírném ohni podle masa 2-5 hodin, papiňák nemám a nechci ho. Dolévám vyvařenou vodu. Když maso doslova odpadá od kostí, sleju vývar přes síto do jiného hrnce a zbavím se tak koření. Maso nakrájím nebo natrhám na kousky.

V mističce zaleju vývarem rýžové nudle a než změknou, připravím si bylinky. Bohatou kytici buď nasekám na větší kousky, když nejsem líná odstraním tužší konce stonků, hlavně u šalvěje, ta je nemá dobré. Když jsem líná, hodím celý pugét do misky jen tak. Do vývaru si vymačkám ještě půlku limetky.

A je to.

Ve Vietnamu se to s těma bylinkama dělá tak, že je dostanete v košíčku k vývaru a přikusujete kytičku během jídla jak koza. Bylinky jsou jednak velmi chuťově příjemné, druhak, a to hlavně, pomáhají dobře trávit, pročišťují střeva a navozují dobrou náladu (to ty bylinkové silice).



Vietnamci k polívce taky často jedí chilli papričky. V pálivosti, která by zabila i bejka. Martin to jednou zkusil a málem umřel. Jako fakt. Nemohl ani dejchat.
K tomu místňáci popíjej spoustu vody a čaje, protože je to samozřejmě taky pálí, ale evidentně tak nějak míň...



Přes všechnu absurditu té země bych tam chtěla jet znova.

8 komentářů:

  1. Tak s tím mi jdeš dneska do rány! Už vím, co bude k večeři, jdu si sepsat seznam a běžím na nákup :-) Vývary já miluju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je taky miluju, obzvlášt ty bez zeleniny :D.

      Vymazat
  2. Já tam taky jednou musim! Zatím jen navštěvuju naše Vietnamce tady dole a vždycky okukuju co si paní u kasy hůlkama dává do pusy, ale bylinky má vždycky krásný a čerstvý... a já nejradši čerstvé závitky, ale tohle určitě taky vyzkouším, to je i na mě dost jednoduchý (rozhodně jednodušší než krájet a strouhat všecku tu zeleninu na boršč, na kterým si teď ujíždím).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závitky jsou taky moje zamilovaný jídlo! Ty bych mohla jíst po kilech :).

      Vymazat
  3. Tento vývar se jmenuje Fu a bez zázvoru to není ono. Ve Vietnamu jsem nebyla ale mám přátelé- rozené Vietnamce.Chodim k ním na tento vývar a je to jejich hlavní jídlo.Jeho žena má krásnou pleť a nikdy se nepřejídá jako my.Jo a důležitá je jarní cibulka:)
    Kamča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamčo, právě proto tomu neříkám Phở (Fu, jak píšeš), abych se mohla jen inspirovat a dát si do toho vývaru, co mě je příjemné. Zázvor totiž jím jím jenom když na mě něco leze, jinak ho moc nemusím :))).
      A máš pravdu Asiatky mají většinou velmi krásnou pleť, ale myslím, že je to hlavně tím, že nelezou s obličejem vůbec na sluníčko. Ani v Thajsku, ani ve Vietnamu jsem neviděla jedinou místní ženu, že by se opalovaly, jako to děláme my (a dělat bychom to neměly). Vždycky měly klobouk nebo paraplíčko a silnou vrstvu krému. :)

      Vymazat
  4. Já bych tu jejich polévku snídala, svačila, obědvala i večeřela. Paní mi k ní vždy dává nakládaný zázvor s chilli papričkama... to je taková dobrota. A ty jejich čerstvé závitky... Tak a mám to, už tu slintám :) Zítra ulovím krávu a pak ji budu vařit a vařit a pak to celé sním a puknu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pukla dneska dvakrát :))). Jako čerstvý závitky jsou něco, co bych mohla jíst denně. Vlastně cokoliv z vietnamský kuchyně. Jsem marná :D.

      Vymazat