pondělí 31. října 2016

Čerstvé dojmy - divadlo a jídlo

Onehdá jste si řekli o více kulturních tipů a já ráda plním přání. Sice to bude čistě pragocentrické, s tím nic nenadělám, ale předpokládám, že vzhledem k mé lokaci s tím tak nějak počítáte.

Viděli jsme famózního Michala Dlouhého ve hře Larse von Triera Kdo je tady ředitel. Jak Trierovy filmy víceméně nechápu, tak tahle hra ve mě zanechala hluboký dojem. Komedie je někdy trochu surová, ale pořád vkusná, na repertoáru ji má Švandovo divadlo už sedm let (!) a já vám ji doporučuju s čistým svědomím, že vás neposílám na nějakou pošahanou alternativu. Michal Dlouhý je neskutečný šoumen a vůbec celý herecký ansámbl předvádí opravdu nezapomenutelné výkony. Klidně bych si to dala ještě jednou. (I kvůli tomu, abych zjistila, co si M.D. v dialozích přidával a měnil, jenom aby smíchy odboural kolegy, což se evidentně dělo už od začátku.)




Kultura je pro mne i jídlo. Poměrně pravidelně obrážíme Prahu po vyhlášených (a nebo nevyhlášených), nových a zajímavých místech, kde nám dají něco dobrého k snědku. Tentokrát jsme zavítali do nové restaurace Zdeňka Pohlreicha Next Door by Imperial a skandinávské Gastropub Reinsdyr.

Next Door by Imperial sídlí ve skvostném paláci, který nechal pan Pohlreich celý zrekonstruovat a nutno říct, že dost pěkně a citlivě. Ať vás dostanou (kromě jídla) štuky, velká starožitná zrcadla, prosklený strop nebo designové lustry, určitě si to tam užijete. Jen čekejte, že si hrábnete trochu hloubš do kapsy. Jídlo bylo dobré, příjemně dochucené, ale už nemám potřebu tam jít znova. Viděla jsem, zkusila jsem. Jednou stačilo.

Víc, než fotku vymazlených lustrů a nádherné výmalby, jsem si v Next Door opravdu nedovolila. Personál, profesionálně kmitající kolem mne, mě donutil k poměrně distingovanému chování a i za to focení lustrů jsem se trochu styděla.

Co mi ovšem nestačilo, byla jedna návštěva Gustropub Reinsdyr, kam se ráda, nejspíš dost brzy, doslova s gustem vrátím. Ze skandinávské kuchyně znám tak maximálně masové kuličky z Ikea, což je dost trapná znalost severských chutí. Reinsdyr nabízí skvostné polévky s rybama, burgery s autentickým skandinávským pečivem, sobí a jelení maso, severské koláče... Můžete si připít nebezpečně silným a neskutečně dobrým svařákem (gløgg).
Byli jsme v restauraci ve čtyřech a všem nám náramně chutnalo. Ceny byly přijatelné, až přátelské a atmosféra restaurace byla hrozně sympatická. Víc takových podniků!


Rybí polévka s lososem

Jelení burger v tradičním černém pečivu.


Dýňový koláč.


9 komentářů:

  1. Tím jídlem jsi mě navnadila.....Tak jo,píšu si do seznamu na příští pražský výlet:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po pravdě, reinsdyr je pro mě nejpříjemnější gastropřekvapení na pražské scéně. Hodně mě dostali. A dejte si ten svařák, akorát pozor, dávaj do něj vodku :D.

      Vymazat
  2. No vidíš to, ten film mám tak ráda a ani jsem netušila, že se hraje i jako divadelní hra. A ještě k tomu tolik let. :-) Tak díky za tipy, i ty gastronomické.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, kdybyste měli možnost jet se na to podívat, tak neváhejte. Je to fakt zážitek :).

      Vymazat
  3. Jéé gloggy miluju. Poznala jsem na stáži ve finsku a dobré to bylo. Vtipné je, že finové si ho nejčastěji kupují jako levné, nealkoholové pití v krabici a dochucují si ho vodkou až doma :) Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by teda v životě nenapadlo lít do svařáku ještě vodku, ale je fakt, že s tím kořením a ovocem to je velká dobrota. Jen jsem po prvním loku nemohla popadnout dech :)))). Bylo to nečekané...

      Vymazat
    2. ona ta jejich nealkoholová verze nemá s vínem nic společného. To je takový džusík :) A v zimě to tam fakt frčí ve velkém :) Al.

      Vymazat