pátek 15. srpna 2014

Páteční salát a pár vět k tomu

Už je tomu nějaký ten pátek, co jsem vyhlásila španělskou soutěž a svatosvatě přislíbila, že saláty všech soutěžících v létě jeden po druhém vyzkouším a odbloguju...

Jooo, houby s voctem, drahá Myyno... sliby chyby.

V poslední době se stravuju naprosto pekelně. Prakticky jsem přestala vařit. Po sedmi letech velmi úzkostlivě střeženého jídelníčku jsem kvůli práci hodila všechno za hlavu a abychom netrpěli hlady, M. objednával alespoň pizzu a podobný dovážkový nesmysly.

Nemít velmi nekompromisní, leč naprosto zlatou trenérku, asi bych teď díky svýmu stravování vypadala jako kus knedlíku. Nebo rosol. Naštěstí nevypadám, ale zažívání jsem si věru rozhodila, to teda jo.

Co z toho plyne?

Tak jednak s těma sajrajtama musim přestat a začnu jíst zas normálně.

A vy, prosím vás, jezte taky pořádně. Čerstvě, zdravě, vařte si doma. A odpusťte mi, že první ze salátů přišel až teď, v půlce srpna. A ještě jsem ho krapet zmrvila. Omlouvám se tímto Jitce, že její recept, který byl v komentářích první v řadě, je trošku jiný...

Jednak jsem koupila špatný sýr, jednak jsem musela vynechat cibuli, tu dlouhodobě nějak nemůžu vůbec jíst. Jitko, ještě jednou promiň. Musím ale říct, že ta zálivka (kterou jsem udělala přesně podle receptu) je naprosto božská a uplně jsem se do ní zamilovala.

Recept na Rukolový salát s medovou zálivkou přesně dle Jitky zní:

Přísady: sáček rukoly (nebo - pokud nenakupuješ v supermarketu - dva svazky klasické velikosti z trhu), kozí sýr (nejlíp váleček, který rozkrájíš na menší kolečka), červená cibule, několik lžic octa (jedno jaký, nejlíp kvalitní vinný, balsamico tepelná úprava moc nesvědčí, ale v nejhorším se taky dá, není to pak ale tak výrazné), několik lžic třtinového cukru (asi tolik jako octa, záleží na chuti) a trocha oleje na osmahnutí cibulky.

Zálivka: klasika - olivový olej, citronová šťáva, pepř, sůl, med (podle chuti a množství tak, aby lístky rukoly byly všechny pěkně obalené).

Dvě pánvičky - jedna "mokrá" na karamelizovanou cibuli, druhá suchá na orestování ořechů a opečení sýra.

Postup:
Oprat rukolu a nalít zálivku. 
Na suché pánvi orestovat ořechy.
Nakrájet oloupanou cibuli na kolečka, rozdělit rukou na menší dílky a na oleji osmahnout do změknutí (ne do opečení). Podlít lžícemi octa a zase pár minut čekat, než se část octa neodpaří (asi tak dlouho, dokud je hodně cítit), zasypat cukrem a zase pár minut nechat. cukr se s octem a cibulí krásně prolne, je z toho takové jakoby fialkové hnízdečko. zhruba za 15 minut hotovo.

Mezitím ořechy ze suché pánve dát v pánvičce na stranu, přidat na jejich místo na kolečka nakrájený kozí sýr a po obou stranách rychle opéct, aby se utvořila zlatohnědá kůrčička. 

... A velké finále:
rukolu rozdělit do dvou hlubokých talířů, navršit zkaramelizovanou cibuli, navrch dílky sýru a zasypat ořechy. 

---------------------------

A tady je pár fotek, ale těmi se moc neřiďte, jsou zavádějící. A příští týden bude další salát, tentokrát podle Martiny.

Užijte si víkend!





P.S. Od té doby, co mi doktorka potvrdila, že nemám celiakii (sice mám jinýho bubáka, ale furt je to lepší, než jsem myslela), tak se nemůžu nabažit čerstvého chleba. Tenhle je olivový.



6 komentářů:

  1. Vypadá výborně! Já se snažím vařit čerstvý, protože mám obě děti doma, ale jednou týdně jsem si povolila jíst cokoliv, abych nemusela vařit. Tak včera například oběd v restauraci, dnes pracuju, takže kluci jedí u babičky a já jsem pozvaná na oběd ke kamarádce na kvalitní domácí stravu :-) Ale saláty milujeme, rukou obzvlášť, tu si pěstuju i vlastní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já brzy zkusím ty Tvoje dýňové hranolky, ty mě lákaj! :)

      Vymazat
  2. Mńááám, salát přesně podle mého gusta!!! :)
    Hned vyzkouším....., děkuji za Tip :)
    Krásný den...Kat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, je výborný a s tou cibulkou to bude eňo ňůňo! :)

      Vymazat
  3. To jsem ráda, že chunal! Nelam sis tím hlavu, ingredience jsou od toho, aby se s nimi exerimentovalo ;) A když nemůžeš cibuli, zkus příště uvařenou oloupanou červenou řepu. Té dávám v létě stejně přednost. Akorát teda i v papiňáku trvá její uvaření hodinu...
    Měj se hezky jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooooj! Tak to jsem ráda, že to bereš takto sportovně :). Dneska jsem koupila červenou řepu, už uvařenou, tak zkusím cibulkový trik :). Díky!

      Vymazat