pátek 20. června 2014

Španělská soutěž - barcelonské drobečky

Posbírala jsem pár malých a milých drobečků v Barceloně, abych je vám nabídla v téhle soutěži.

Už tradičně (můžu napsat "tradičně", když je to už po třetí, že jo?) jsem nakoupila pár drobností na cestách, tentokrát v Barceloně.

Problém je, že oni jsou v obchodech tak milí, že se mě ve dvou případech ze tří zeptali, jestli je to dárek a když jsem řekla, že jo, tak to hezky zabalili. A já neprotestovala. Ale zase to teď nemůžu nafotit. Takže je to překvapení.

Vězte však, že jeden dáreček o několika chodech je z rodinné mýdlárny Hnos a druhý nášup je z obchodu Be s designovými dárky, oblečením a botama (ale nebuďte zklamaní, boty to nejsou). A k tomu ještě široká izolepa Tiger s krásným letním vzorem.

A samozřejmě nezbytný plakát A3 ode mne, dle přání výherce (PR musí být, to se nedá nic dělat).

A co pro Barcelona Surprise můžete udělat, aby bylo vaše?

1. Dejte like stránce by myyna na Facebooku, pokud jste tak už neučinili.
2. A do komentářů mi napište recept na svůj oblíbený letní salát (já mám teď salátové období, takže mi přijdou vhod ověřené recepty). A nezapomeňte přidat kontakt.

A to je vše.

Jooooo, a soutěž končí 30. 6. 2014. Pak sepíšu účastníky na papírky, zamíchám a jednoho vyberu.






39 komentářů:

  1. Ahoj, tak já posílám! je to rukolový salát s kozím sýrem a karamelizovanou cibulí sypaný orestovanými ořechy. Nenech se odradit dlouhým postupem, není na tom moc co zkazit, možná jen ze začátku opatrně z octem. je to opravdu jednoduché a celkem i rychlé. jsou to dvě velké porce pro dva. jako večeře fakt zasytí!

    Přísady: sáček rukoly (nebo - pokud nenakupuješ v supermarketu - dva svazky klasické velikosti z trhu), kozí sýr (nejlíp váleček, který rozkrájíš na menší kolečka), červená cibule, několik lžic octa (jedno jaký, nejlíp kvalitní vinný, balsamico tepelná úprava moc nesvědčí, ale v nejhorším se taky dá, není to pak ale tak výrazné), několik lžic třtinového cukru (asi tolik jako octa, záleží na chuti) a trocha oleje na osmahnutí cibulky.

    zálivka: klasika - olivový olej, citronová šťáva, pepř, sůl, med (podle chuti a množství tak, aby lístky rukoly byly všechny pěkně obalené)

    dvě pánvičky - jedna "mokrá" na karamelizovanou cibuli, druhá suchá na orestování ořechů a opečení sýra

    Postup:
    Oprat rukolu a nalít zálivku.
    Na suché pánvi orestovat ořechy
    Nakrájet oloupanou cibuli na kolečka, rozdělit rukou na menší dílky a na oleji osmahnout do změknutí (ne do opečení). Podlít lžícemi octa a zase pár minut čekat, než se část octa neodpaří (asi tak dlouho, dokud je hodně cítit), zasypat cukrem a zase pár minut nechat. cukr se s octem a cibulí krásně prolne, je z toho takové jakoby fialkové hnízdečko. zhruba za 15 minut hotovo.

    Mezitím ořechy ze suché pánve dát v pánvičce na stranu, přidat na jejich místo na kolečka nakrájený kozí sýr a po obou stranách rychle opéct, aby se utvořila zlatohnědá kůrčička.

    ... a velké finále:
    rukolu rozdělit do dvou hlubokých talířů, navršit zkaramelizovanou cibuli, navrch dílky sýru a zasypat ořechy.
    p.s. škoda že nemám fotku ;)

    dobrou!

    jitka
    jitka@bedrna-software.cz

    OdpovědětVymazat
  2. :-D ftipně popsáno, tak to se musím zůčastnit :). Já teda facebook nemám vadí? :(. saláty ty já v poslední době můžu.

    Naposledy jsem vymyslela tento:
    baby špenát, rucola, roso salát nakousky, čerstvá rajčata. Nejprve uděláš salát a rajče promícháš s oliváčem, sezamem, balzamikem. Salát dáš na talíř. Pak na to dáš osmažený chřest - ten lehce povaříš ve vodě a pak osmažíš max 2 min s kořením chilli con carne. V závěru na to položíš osmaženýho lososa nebo pstruha lososovitýho . Rybu osolíš opepříš jen ze strany bez kůže. Pak rozpálíš oliváč a dáš kůží opékat asi 2 min, pak otočíš na další 2 min. Poslední 1 min vypneš hodíš hrudku másla a oglazuješ. Maso pak sundáš z kůže a dáš navrch salátu. Je to naprostá mňamka.

    OdpovědětVymazat
  3. No tak to se musím zúčastnit! :D
    Asi tady budou samé spešl saláty.. já tady asi trapně přihodím obyčejný a jednoduchý.. ale když já ho mám nejraději. :D
    Vždy když si dovezu od dědy hlávkový salát, uvařím vajíčka, které po tom rozkrájím na malé kousky, salát trošku natrhám, přidám jogurt a lehce osolím a opepřím. Množství si myslím, že si každý zvolí sám, jak to má rád. .)
    Jednoduchý, ale můžu se po něm utlouct. :D

    OdpovědětVymazat
  4. U nás frčí klasika...ledový salát, rajčátka, oliv. olej, mozarella...ale láká mě zkusit tento
    Hráškový s parmazánem
    Suroviny: tři plné hrsti čerstvých nebo rozmrazených špenátových listů, sáček mraženého zeleného hrášku, dvě lžíce bazalkového pesta, dvě lžíce parmazánu, menší hrst piniových oříšků (koupíte je třeba v prodejnách zdravé výživy, a pokud neuspějete, nahraďte je slunečnicovými semínky), sůl, pepř

    Postup: Omytý špenát a rozmrazený hrášek vložte do větší mísy. Přidejte pesto, parmazán, posněžte solí a pepřem, promíchejte a rozprostřete na dva talíře. Piniové oříšky opražte na teflonové pánvi nasucho dozlatova. Posypejte jimi salát a podávejte, dokud jsou teplé.

    OdpovědětVymazat
  5. :) pripájam sa aj ja :)
    nám chutí doma jednoduchý šalát - väčšinou kupujem čínsku kapustu alebo rímsky šalát / na rukolu sme si zistili alergiu, no mali sme ju radi...škoda/, pridám rajčiny, červenú papriku, uhorku, jarnú cibuľku alebo pór a nejaké semienka - slnečnicové alebo tekvicové, osolím, okorením, pridám kvapku citrónovej šťavy a občas aj štipku cukru a polejem tekvicovým olejom a navrch riadne nastrúham kozí syr alebo parmezán....niekedy zvyknem pridať aj vajíčko uvarené natvrdo
    Odporúčam ;) a prajem dobrú chuť :)
    PS: zaujímavé recepty, ďakujem za inšpiráciu :) skvelý nápad na úlohu do GA!

    OdpovědětVymazat
  6. FB jasne! :-)
    Tak ja uz uplne jednoduchost :-) uhorka paradajka olivy balkansky syr olivovy olej ale hlavne balsamico (ten davam skoro vsade-zavislost) Krasne dni Adika
    svit1@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. No překvapení mám ráda, teda ta milá, taková, jaká děláš jen ty :) A recept? Nevím, jestli uspěju, protože je to salát z fenyklu a je až trapně jednoduchý, ale výborný!
    RECEPT:
    Budeš potřebovat: fenykl, jablko a čerstvou citronovou šťávu (porce pro dvě osoby). Fenykl nakrájíš na jemné plátky, jablko oloupeš a nastrouháš nahrubo. Smícháš a zakápneš citronovou šťávou :) Toť vše! A příjemně osvěží. Díky za soutěž a pro pořádek uvádím i kontakt :-)
    grunwaldova.barbora@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. To je krásná soutěž, díky za ni, taky zkusím štěstí :-)
    My jsme si doma oblíbili salát z červené čočky s rukolou, vajíčkem a lososem - není sice vyloženě letní, ale chuťově je výborný :-)
    Vajíčka se uvaří natvrdo a čočka doměkka :-) Pak se do čočky přimíchají rajčata na kostičky a rukola, salát se osolí, opepří a přidá se do něj uzený losos (ale zkoušela jsem i zbytky zapečeného filetu nebo i jiné rybky - tuňáka nebo pstruha a funguje to stejně dobře).
    Zálivka se dělá zhruba z 5 lžic olivového oleje (výborný je s bazalkou), 2 lžíce vinného octa, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1 lžička dijonské hořčice, hrst bazalky, mohou se přidat i kapary - asi 2 lžíce. Hodím všechny ingredience do malé zavařovací skleničky, pořádně promíchám a je to :-) Je opravdu dobrý a podle mě jde v pohodě ta ryba i vynechat a bude chutný i tak.
    hezký víkend
    jandulka78@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Ja sa tiez rad pripojim!!! na FB lajkujem, a idem smejdit po tej Barcelone, som bola mimo a celkom som to zmeskala, aspon nebudem trpiet abstakom lebo vsetky diely mozem citat naraz;-)

    A mala som tento tyzden cvikolovy salat.
    Na hrubo nastruhana uvarena cvikla, hrasok/mrkva (tie zo slaneho nalevu), kysla uhorka, sol, korenie, navrch varene vajicko alebo nastruhany syr..alebo oboje...vsetko podla chuti a dobru chut;-)

    OdpovědětVymazat
  10. To je super, Myyno!! Taky teď jedu na salátové vlně, červstvá zelnina z ranního trhu v Provence je výborná sama o sobě ale salát na terase a sklenka něčeho chlazeného to je <3
    V komentářích spousta inspirace! Jen houšť :-) Já dávám k dobru můj nejoblíbenější:

    Salát s quinoa a melounem z Cavaillon
    - 150g luštěniny Quinoa
    - 15 ředkviček
    - 1 meloun z Cavaillon (pro ty co neví, ty co jsou malé a oranžové uvnitř... voňavé a sladké)
    - 100g sýru Feta
    - nasekaná petrželka
    - podle nálady a chuti možné přidat 1 šalotku a 10cm řapíkatého celeru
    - na zálivku: 1 lžíce olivového oleje + 1 lžíce oleje z oříšků + 2 lžíce balzamikového octa

    Quinou řádně propláchnu a uvařit ji v slané vodě 15 minut. Zcedit a nechat vychladnout.
    Smíchat v salátové míse s ředkvičkami nakrájenými na plátky, přidat z melounu vykrájené malé kuličky a nasekanou petrželku. Možné přidat jemně nasekanou šalotku a řapíkatý celer (pokud máte rádi oboje v syrovém stavu). Nadrobit do salátu Fetu.
    Dát chladit do ledničky - BEZ zálivky - klidně na několik hodin.
    Před podáváním smíchat oleje a ocet a vmíchat zálivku do salátu.

    Bon appétit z Provence :-)
    Anýzovka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle mě fakt zaujalo, protože Quinou máme rádi!

      Vymazat
    2. Já taky :-)
      Je to fakt moc dobrý, obzvlášť vychlazený na pláži ;-)

      Vymazat
  11. já si ujíždím na mrkvovém salátu s jablkem, ale to je asi klasika:) a pak mám ráda ledový salát, cherry rajčátka, černé olivy, balkánský nebo kozí sýr, zakápnout balsamikem, olivovým olejem, lehce osolit, opepřit a dát si k tomu buď opečený toustík nebo lehce opečenou bagetku se sýrem a olivovým olejem:) ver.langerova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a včera jsem zkoušela ledový salát, balkánský sýr, kukuřice, trocha olivového oleje a balsamika a na to opečená cibulka a opražené slunečnicové semínka a bylo to mňam.

      Vymazat
  12. hezke odpo, myyno, ja letos propadla salatu s fenyklem: nastrouhat kus okurky, jednu hlavu fenyklu, zakapat olivovym olejem a citronovou stavou, posolit, opeprit, snist. monika.kubesove(@)jcsoft.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Já mám nejradši šopský - rajčata, okurka a paprika, podle chuti cibule, opepřit, zakápnout olivovým olejem a přidat nastrouhaný balkánský sýr.
    Přítel má zas rád rajčatový s mozarellou a bazalkou - jsou to jen rajčata, k tomu mozarella, zakápnuté olivovým olejem a k tomu bazalka, nejlépe čerstvá.
    A jinak mám moc ráda klíčky, takže je cpu skoro do každého salátu...

    OdpovědětVymazat
  14. Na FB tě sleduji jako Diana Lisá ;-)
    No a ten salát? Nejradši mám nudle z okurky (vezmu škrabku a párkrát seškrábnu okurku), což vytvoří takové nudle, na olivovém oleji osmahnu kuřecí nudličky, na zbytku orestuji cherry rajčátka, přidám jogurtový dresink (jogurt + koření, bylinky) to je všechno, výborné jednoduché :-)

    No a taky čočkový pokud máš ráda čočku, dávám nějakou zeleninu, nivu a čočku ( která mi zbyla od oběda) :-D

    Tak dobrou chuť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a popřípadě kontakt :-D diana.liss@seznam.cz

      Vymazat
  15. nojo, jenže nemám žel facebook a zakládat ho nebudu...ale oblíbený salát mám!tedy: rukola, balzamikový ocet, parmazán, vlašské ořechy, olivový olej a česnek. a neboo:rukola, niva, hrušky, balzamikový ocet, med, olivový olej, semínka všeho druhu(konopná, lněná, sezamová, dýňová, slunečnicová, piniová...a ořechy klidně taky!:)

    OdpovědětVymazat
  16. Koukám, že je to tady už samá dobrota:-) Já nějaký nejvíc oblíbený nemám, hodně to střídám, poslední dobou mi moc chutná salát z červené řepy, s rukolou, mozzarellou, vlašskými ořechy a s jogurtovou zálivkou. Recept mám na něj zde http://janaathome.blogspot.cz/2014/04/jarni-salat-z-cervene-repy.html. Pěkný víkend Marki!

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Myyno, já přes léto často připravuji takový můj caprese - rajčátka (nejlépe ze zahrady, pěkně voňavá), mozzarelku (buvolí je nejlepší, buď ze speciálky nebo z trhu), lístky bazalky, olivový olej a balzamiko a ještě přidávám olivy a opražené slunečnicové semínka...někdy ještě pokapu tekutým medem kapičkami nebo javorovým sirupem a přikládám parmskou šunku...Je to moc dobré ke křupavé bagetce s bylinkovým máslem. Ať chutná, přeji slunečný víkend :)
    Můj email je k.narovcova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  20. Barcelonska soutez, tak to se musim zucastnit! :)

    ja si jedu takovou jakoze stredomorskou klasiku - cherry rajcata, baby spenat, rimsky salat, okurek, susena rajcatka, olivovy olej, sul, pepř, sušená bazalka a dostatek platku parmezanu (rikali mi vzdycky parmezanova princezna). Jednoduchy jako facka a strasne dobry :)

    OdpovědětVymazat
  21. Už jen proto, že to je spojené se Španělskem, se ráda zúčastním! :)
    Ze salátů mám oblíbený šopský nebo naprosto jiné pojetí - mrkvový. Ale co jsem si naposled oblíbila a naprosto mě nadchlo byl salát ze tří ingrediencí: jakékoli zelené listí:D (ledový salát/rukola atdatd.), sýr (balkánský/mozzarella/salátová lučina..) a čerstvé fíky + oliv.olej. :)
    kontakt: nelly.kubeczkova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Děláte mi chutě - dobrá soutěž pro jedlou inspiraci.
    My děláme saláty většinou jednoduché, a to tak, že pokrájím/natrhám, co lednička vydá, hlavně aby tam - podle našich prťat - byly olivy (které mají pak ještě samotné za odměnu za vzorné papání. Já si k olivám hledala cestu dlouhé roky, děti se po nich můžou utlouct od prvních zoubků.) Takže skoro vždycky jen zelenina a "kyselá vodička", někdy navíc semínka nebo sýr. A vždycky u toho hrajem "hru": maminka poslouchá, kdo nejvíc křoupe. Aneb jak do dětí dostat co nejvíc vitamínů.
    Jo, a fejsbúk nemám.
    Veronika.maxerova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  23. Salát jo? Nejraděj caprese.....rajčata, mozzarella, bazalka, olivový olej....
    Uf to jsem si usnadnila. A teď si ještě držet palce....
    gresakova.jana@hotmail.com

    OdpovědětVymazat
  24. nemám obľúbený šalát...popravde ich ani nerobím, ale naj naj je nakrájaný melón...a nič, iba melón...ja mám rada monochute....a zdieľam na FB
    janee33@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  25. překvapení jsou super! :)
    Já salát většinou dělám z toho, co mám doma. Poslední dobou jsem si teda oblíbila saláty z kuskusu, anebo z quinoy, co jsem si dovezla z Peru. Ke kuskusu většinou dávám rajče, okurku, kousky nějakého sýra, papriku, osolím, přihodím bazalku, a olivový olej.
    Jako čistě zeleninový je můj nejoblíbenější salát na francouzský styl, který děláme doma už roky. Nálivka se dělá z olivového oleje, vinného octa a francouzské hořcice (cca stejný poměr všeho). To se musí smíchat, to je ta nejdůležitější část, aby se to nesrazilo, ale hezky promíchalo. A pak už jen do toho hodíme okapaný umytý salát (nebo ledový salát) a jíme k čemukoliv :) ňam! :)
    cajikuk@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  26. Dárečky vypadají úžasně, budu si držet palce :) Na FB sleduji jako Lenushenka Scrap.
    Oblíbené saláty mám caprese a šopák. Nic moc originálního, já vím, ale já je prostě miluju :)
    Lenka
    lenka_jas@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  27. Zeleninu teda moc nemusim takze pridavam super easy peasy recept na ovocny salat. Jablko a mrkev nastrouhame na jemno. Promichame muzeme zakapnout citronovou stavou popripade pridat trochu cukru a je to. Do Barcelony jsme se chystali, ale vzhledem k tomu, ze jsem tehotna a cekam druhy prirustek tak se nam ta navsteva zase posunula. Ale my se tam jednou podivame:-) Tak si drzim palce v soutezi lenka.polakovicova7@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  28. Jdu do toho, s barcelonskou výhrou bych si rozuměla! Já mám nejraději obyčejné saláty, můj nej: rajče, mrkev, okurek, jakýkoliv druh salátu, paprika, kukuřičky Bonduelle a balkánský sýr. Toť vše.
    Vše splněno, takže už zbývá jen říct: chodí štěstí dokola, jednou spadne na .........
    hegerova24@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  29. Těstovinový salát s ředkvičkami. Nemám na to přesný recept, spíš tak od oka přihazuju co mám - těstoviny, většinou vřeténka, seznamové semínka, na kolečka nakrájené ředkvičky, rukolu, případně kousky masa (já mám ráda tuňáka) a pak cokoli dalšího tě napadne - nejdůležitější jsou ty ředkvičky! :D
    Nejsme doma zvyklí na ustálené a osvědčené recepty, ale salátek s ředvičkami jsme si udělali už dvakrát, takže jsme na dobré cestě ke stálému receptu... :D

    OdpovědětVymazat
  30. Pěknou neděli. Zelenina a saláty jsou mou jistotou už od malička, protože z nějakých příčin jsem vždy měla odpor k převážným druhům masa (krom ryb, u nich toto vůbec nepociťuji). Takže už ve školce jsem domů, pěkně v kapsičce zástěrky, nosila ulepené masové kousky, abych soudružky obalamutila, že jsem ho opravdu snědla :D Ovšem mé chuťové buňky začínaly plesat, když jsem v tamější kuchyňce objevila připravené skleničky s natrhanými listy hlávkového salát v obyčejné vodové zálivce (voda, ocet, sůl a cukr). Salát naprosto primitivní, ale miluji ho dodnes! :)
    petra.matous@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  31. Sleduji tvou facebookovou stránku- Pavel Lisý.
    No a salát nejlepší je pokud možno s nějaký masem! At už je to slanina, či nějaké sušené maso.Ale i třeba kuřecí, nebo hovězí maso. Smíchat s horou zeleniny (rukola, čerstvý špenát, paprika, okurka, rajče..)
    pavel.cz.lisy@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  32. na facebooku jsem mezi tvými fanoušky, a salát mám ráda klasický-šopský. Paprika, rajče, okurka, balkánský sýr a zakysaná smetana či bílý jogurt. Dochutit nějakým kořením. U nás je vždy hned pryč :-)
    marie.sever@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  33. Nám chutná rukola, meloun a na to zálivka ze zázvoru: 2 lžičky nastrouhaného zázvoru smícháme se lžičkou octa, oleje a citronové šťávy. Hezký den Iveta
    medif@email.cz

    OdpovědětVymazat
  34. ahoj myyno, sice na posledni chvili, ale rada bych se zucastnila :) dnes jsem uz podruhe mela k veceri vyborny salat s hruskou, o ktery se prave chci podelit. ingredience (na 1 porci): 1 hruska, 2-3 lzice masla, 0,5 lzice cukru, 2-3 lzice bileho vina, cca 40 g vlasskych orechu, rukola, salat dle chuti. postup: 1. nakrajime hrusku na 4 casti a vypeckujeme. 2. dame na panev maslo, cukr a vino a pockame az maslo roztaje. 3. pridame hrusku slupkou nahoru a orechy, osmahneme po dobu 8-10 min, az hruska bude mekka. 4. na talir dame salat, rukolu, ja pridavam i avakado, nahoru pak hrusku s orechy, osolime, opeprime, dle chuti kapku olivace a uplne famozni je to s kozim syrem mnaaaam! Dobrou chut :) (kozl.olga@gmail.com)

    OdpovědětVymazat
  35. Já jsem docela barbar... cokoli zeleného a kulatého (případně šišatého, ideálně v akci) naškubu, osolím, přidám nějaké to koření které bude po ruce a sýr „co lednička dala”. Jestli dá olivy a mandle, jde to tam také. Zaliju to nějakým lepším olejem, v poslední době tímhle makovým: http://www.bohemiaolej.cz/cz/oleje/34-makovy-olej-250ml

    OdpovědětVymazat