neděle 29. prosince 2013

Poznávací den II - plovoucí trh a manufaktura na rýžová kokína

Ráno o půl osmé nás nabrali z agentury na loď, přepluli jsme řeku a dali se jedním z kanálů kolem přilehlého ostrova, který patří k městu Vinh Long. Na ostrově žije asi 30 000 lidí a mezi městem a ostrovem funguje kyvadlová doprava za pár drobných. Můžete si přes některou z agentur zařídit bydlení na ostrově u jedné z rodin, které provozují tzv. "homestay". My jsme ale chtěli zůstat ve městě kvůli lepší flexibilitě, takže jsme tuhle možnost nevyužili, ale spousta lidí si to na internetu chválí.


Dnešním cílem byl plovoucí trh a manufaktura na rýžové cukrovinky a rýžový papír. Já jsem se večer dočetla v průvodci, že plovoucí trhy se musejí chytit velmi brzy z rána, dá se říct, že za rozbřesku, což je někdy po páté hodině, aby člověk viděl trh v celé své kráse. Takže, když jsme dojeli na místo asi někdy kolem půl desáté, bylo mi jasný, že to je zase jeden z těch "podařených" výletů. A opravdu, na vodě už bylo jen pár lodí, které prodávaly a jinak už to bylo fuč. Ale tak neva, ještě máme jednu možnost v jiném městě.



Mekong, který má v deltě spoustu ramen a kanálů je kolem ostrova nesmírně široký. Skoro vypadá jako moře a poskytuje spoustu místa rybářským lodím, které v desítkách křižují tyhle hnědé vody (Mekong je prý pořád hnědý).



A zjistila jsem, že to, co po něm plave v trsech není vodní lilie, ale vodní hiacint. Jsem to rozpoznala, až když jsem to viděla vykvetlé.


Po návštěvě plovoucího trhu jsme se jeli podívat do malé továrničky na sladkosti z rýže a rýžový papír. Jestli někdo vaříte po asijsku, tak určitě rýžový papír znáte a pokud znáte rýžový papír, tak ho asi kupujete u Vietnamců, takže určitě znáte i roztodivné sušenky a bonbony, které tam ve svých obchodech prodávají. Já nevařím denně, ale když už, tak volím právě asijskou kuchyni, která je rychlá a jednoduchá. V Praze není problém sehnat všechny ingredience, které jsou potřeba, v malých městech to bude asi trochu potíž.

V továrničce se specializovali na sladké sušenky z rýžového popkornu. Rýže se rozpuká v horkém písku (je to hrozný fofr) a přeseje se přes síto, kde se oddělí šlupky a písek od vypukané rýže. Pukance se pak přemístí do formy, kde se zalejou syrupem s příslušnou příchutí (zázvor, buráky, jahody...), nechá se to vytvrdnout, hladí se to takovým hladítkem, aby to bylo rovný a pak se to nařeže a ručně to děvčata porcují a cpou do sáčků.




Vietnamci dokážou rýži zužitkovat do poslední šlupky. Z rýže se dělá mouka, víno, příloha, sladkosti a já nevim co ještě a šlupkama z rýže topěj .

Rýžový papír je taky zajímavá věc. Já mám moc ráda nesmažené závitky a je docela úkol je udělat dobře, aby se vám nerozpadaly. To zatím moc neovládám. Rýžový papír se dělá tak, že se rýže nějak rozvaří, bohužel nevím jak, to jsem uplně nepochytila a pak se vylije jako palačinka, nechá se ztuhnout, načež se rozloží na rohož, kde vytvrdne.



Nakonec jsme ochutnali víno, ve kterém se louhuje celý had nebo štír, případně oboje. Je to dobrý na zažívání a opravdu, má to takovou bylinkovou příchuť a není to vůbec špatný. Jen ty sklenice s těma potvorama mi připomínaj kabinet přírodopisu.


Ještě jsem si koupila místní medikamenty. Tygří mast, hadí tuk a mast s výtažkem z hadího jedu. Jsem blázen, já vím, ale já tyhle zvláštní alternativní cesty k uzdravení mám ráda. Tygří mast znám od malička, mamka mi jako malé mazala spánky tygří mastí, protože mě často bolívala hlava. Je to v podstatě výtažek z různých bylin, jako je mentol, eukalyptus a podobně, takže to i krásně mentolově voní. Hadí tuk je prý dobrý na suchá místa na rukou a nohou, no a výtažek z hadího jedu funguje jako analgetikum při bolestech kloubů.

A ještě jsem k tomu přihodila lotosový čaj.


Fakta:

Výlet na trhy a do manufaktury od Mekong Travel: 136 Kč/os. (bez jídla)
Mastičky (všechny dohromady): 170 Kč
Oběd na ostrově pro dva, plus pití: 180 Kč
Kafe na ostrově: 15 Kč
Lotosový čaj: 40 Kč
Rýžové sušenky: 30 Kč



14 komentářů:

  1. Tyhle mastičky miluju :-) Tygří mast taky znám, máma mě tím mazala kvůli průduškám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama :)

      Vymazat
  2. Zase super reportáž! Díky za ni! Tygří mastí mě taky mamka mazala, když jsem byla malá. Od té doby jsem ji nikde neviděla. A ingredience na asijskou kuchyni u nás nekoupím ani omylem. Jsem ráda, že tu koupím tofu :-D Každopádně asijských bister se bojím jako čert kříže. Jedině do nějaké asijské restaurace na doporučení, ale ta u nás taky není. Tak jedině Brno. Víno bych taky ochutnala, ale nemusela bych zrovna vidět, ze které lahve nalévají :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, v Praze občas tygří mast prodávaj Vietnamci ve svojí večerce. Kdybys ji chtěla, můžu Ti jí tu koupit čerstvou.
      U nás ty asijský jídelny nastartovali Číňani a je to bída. Většinou. Ale v Praze vím minimálně o třech vietnamských bistrech, kde vaří autenticky a vždycky se tam ráda stavím.
      Jako to víno je šílený, já se ho pokusím přivézt tátovi, protože ho chtěl, ale počítám s tím, že mi ho na hranicích stejně seberou v domnění, že pašuju nějaký zvíře :).

      Vymazat
  3. Precitane...
    Tigriu madt samozrejme poznam, naposledy som ju kupovala asi pred 10-timi rokmi v Prahe....ani netusim ci tu u nas by som ju nasla. Veru aj mne pomahala pri bolesti hlavy.
    Tak snad este zazijes poriadny trh na vode.
    A mozno tie supky z ryze lisuju a pouzivaju ako palivo do pece... Ako odpad po spracovani oliv...????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, v tuhle chvíli už vím, že žádný trh neuvidím, prostě se nezadařilo :)
      A s těmi šlupkami máš uplnou pravdu, dneska mě na to upozorňoval Martin, že jsem to špatně pochopila a že šlupkami topí :) Jsi chytrá hlava!

      Vymazat
  4. ahoj Myyno, právě jsem přečetla několik dnů zpětně a řeknu ti, to jsou tedy zážitky... dětičky jsou krásné, jídlo úchvatné... ještě by mě zajímali interiéry hotelů, když už o nich píšeš... cvakni nějaké pokojíčky... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alex, narozdíl od Thajska je tu ubytko dost nezáživný, ale cvaknout něco můžu, to není problém. Pohybujem se v nízkých cenových relacích, takže to není žádný luxus :)

      Vymazat
    2. no právě to mě zajímá.... :-) byla jsem v Maroku a levné ubytování bylo docela zážitek :-)

      Vymazat
    3. Jo, to věřím, Arabové jsou, myslím, o dost rustikálnějšího ražení, než Vietnamci. Já udělám speciální post o ubytku. Není to tak hrozný, se švábama jsme se setkali jen jednou :).

      Vymazat
  5. Jee, mohla bych taky poprosit o čerstvou tygří mast a hadí tuk? To by bylo skvělý, děkuju:)) A opět skvělá reportáž, všechno hltám, a mám pro tebe připraveno plno otázek, až se vrátíš:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iri, tygří mast nebude problém, hadí tuk nevím, viděla jsem ho jen na tom ostrově. Ale budu sledovat nabídku :)
      Snad budu mít na ty otázky odpověď :) díky!

      Vymazat
  6. Zdravím. Jen k těm hadům v alkoholu - já jsem si ho teda z Vietnamu pochopitelně přivezla, ale pak jsem si přečetla, že se dovážet nesmí a kromě zabavení hrozí i dost hustá pokuta... Tak to zvažte...http://www.newtravel.cz/novinky/200-000-kc-pokuty-za-suvenyr-z-dovolene-usetrete-si-starosti-s-celniky-1-dil/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění. Tušila jsem, že to nebude jen tak, takže si to nejspíš odpustím a mastičky přidám do lékárničky bez krabiček. To snad bude ok. Díky moc!

      Vymazat