čtvrtek 5. září 2013

Recept na polévku z dýně Hokaidó

Plody brzkého podzimu jsou tu. U nás se pomalu schyluje k výrobě džemu z čerstvých fíků a včera jsem dělala první letošní polévku z dýně Hokaidó. Jasný důkaz, že léto definitivně končí. Fňuk.

Je to superjednoduchý recept, jak už to u mých občasných receptů bývá, nemám čas stát od rána v kuchyni u sporáku a vy určitě taky ne.

Myslím si, že jsem tenhle konkrétní recept vymyslela já, ale je dost pravděpodobné, že nikoliv, jenom o té původní verzi nevím. 

Suroviny pro dva až tři mlsouny:

1 dýně Hokaidó
1 cibule
3 lžíce másla
1 cuketa
voda
1 - 2 dcl mléka
šalotka
čerstvá bazalka
10 dkg tvrdého sýra (v mém případě kozí nebo ovčí, výborný je i parmezán, samozřejmě můžete použít i obyč cihlu)
1 lžíce zakysanky na osobu

Dýni zbavíme kůry a vydlabeme dužinu se semínky. Nakrájíme na kostky, stejně tak i cuketu (neloupu). Na másle osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, necháme zpěnit a změknout a přidáme dýni s cuketou. Chvíli pomícháme s cibulkou a máslem, pak to zalijeme vodou asi do tří čtrtin hrnce a přidáme mléko (nemusí být, ale zjemňuje chuť). Vaříme. Vaříme, vaříme, vaříme. Minimálně půl hodiny, nejlépe tak tři čtvrtě hodiny. Dýně krásně změkne a spolu s cuketou polévku zahustí, takže se nemusí zahušťovat ničím dalším.

Když je uvařeno nasypeme do vroucí polévky sýr nakrájený na kostičky (nebo nastrouhaný), nakrájenou šalotku a na jemno nakrájené lístky bazalky.

Dosolíme podle chuti. Často to není ani potřeba, protože sýr je dostatečně slaný a polévku ochutí sám o sobě (v případě parmezánu to platí dvojnásob).

Do každého talíře přidáme kopeček zakysanky, ale taky není nutná, pokud jí neradi. Ještě by se možná hodily krutony osmahnuté na olivovém oleji, ale já si teď zakázala pečivo, tak jsem to nedělala.

No a je to. Máme zdravou, vydatnou a skvělou polévku.

Dobrou chuť!











10 komentářů:

  1. Hokaidó miluju na všechny způsoby. Nejoblíbenější z dýně jsou u nás v troubě pečené dýňové hranolky. Ale polévku taky dělám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Hokaidó taky moc ráda, je v ní síla. Příště chci zkusit udělat ji nějak na sladko.

      Vymazat
  2. No to je mňamka! Naposledy ji tu u nás uvařila kamarádka, část jsme dali zamrazit a nedávno jsem ji rozmrazila, ochutila smetanou, trochou mletého muškátového oříšku a pro manžela peperoncinem, aby to nebylo tak mdlé. Byla vynikající s čerstvou bagetkou. Příště zkusím podle tebe s cuketou a bazalkou. A ty dýňové hranolky musím taky zkusit, to zní zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se těším na další dýňové varianty :). Musím zkusit ty hranolky, koláč a taky ten Tvůj muškátový oříšek, to mě taky zaujalo :)

      Vymazat
  3. A prosimtě, jak ji zbavuješ kůry? Tahle fáze mi moc nejde.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to taky nejde, to je práce pro M., okrouhává to nožem. Já bych si ten nůž nejspíš zabodla do ruky, jak se znám :)

      Vymazat
    2. Aha, takže zaměstnant muže. Hned jak mi domontuje stůl do pracovny, dostane novej úkol.))

      Vymazat
    3. Však od toho je taky máme, ty muže, ne? Hrubá síla :)
      Aaaaa, takže pracovna se rýsuje! Super! :)

      Vymazat
    4. Jo! Jsem nadšená, nakonec mám ten stůl z XXXLutz, pověšený už jsou Tvoje obrázky a rýsuje se to moc dobře:)

      Vymazat
    5. Skvělé! Těším se na fotky! :)

      Vymazat