sobota 22. června 2013

Co jíst v horku? Jahodový kydanec

Stala se mi tento rok taková nemilá věc. Už od jara pozoruju, jak nemůžu sníst vůbec, ale fakt vůbec žádnou zeleninu ani ovoce, aniž bych se neosypala. Což je pro mě vskutku katastrofa. Miluju zeleninu, miluju ovoce a jediný, co teď můžu čerstvýho, je meloun. Voda, cukr, voda, cukr. Vitamíny veškerý žádný. Ach jo.

Ale čerstvý jahody z Polabí, těm jsem nemohla odolat. Koupila jsem půl kila s tím, že s nima něco upeču (aby jako prošly varem a já se neosypala). Pak jsem si to rozmyslela (rozuměj byla jsem líná), bylo něco kolem sedmé večer, přede mnou ráno dlouhý závěrečný test z dalšího jazyka a v lednici ty jahody. Chtělo to něco hrozně rychlýho.

Koupila jsem u "našeho Vietnamce" (Viet se jmenuje, kluk jeden ušatá) tři vaničky tvarohu, dětské piškoty a upatlala následující záležitost:

Vezmete misku, v podstatě jakoukoliv s trochu širším dnem (já to udělala ve formě na páj), nasypete na dno piškoty, na to vyklopíte všechen tvaroh a ten pak nožem po piškotech rozetřete. Jasně, piškoty vám budou skákat kolem a budou se lepit na nůž s tvarohem, ale za chvíli přestanou, protože už budou celé od tvarohu a ono se to pak nakonec dá pěkně rozetřít. Posypete to cukrem (já třtinovým).
Převaříte ve vodě jahody rozdělené na půlky (pro ty, kdo jsou na tom stejně jako já) nebo ty půlky pokladete na tvaroh nepřevařené.
Uvaříme si želatinu. V tuhle chvíli jsou ve výhodě ti, co jahody převařovali, protože můžou vyvařenou jahůdkovou vodu použít pro želatinu.
Já osobně vařím želé z Agar-agaru, což je přírodní želatina z mořských řas, bez chuti a bez zápachu, uplně čirá. Můžete to osladit. Já už to nedělala.
Želatinu vylejeme na jahody, kdo chce uplně polité a potopené jahody, tak tomu přizpůsobí množství želatiny, já jsem chtěla jen jahody trochu pospojovat. Takže jsem jí neudělala moc.
Necháme vychladit a je to. Na světě je ideální rychlá a zdravá letní svačinka. No dobře piškoty moc zdravé nejsou, ale co už.

Jo mimochodem, ani převařit jahody nepomohlo. Dala jsem si toho kousek (nevím, jak to nazvat, napadá vás něco?) a do hodiny jsem měla červené fleky po obličeji. Půjdu se picnout asi nebo co. M. tak vyhrál sám pro sebe celou mísu. Život je neskutečně krutý.






2 komentáře:

  1. Já proti potr. alergii brala Nalcrom, vzdy pred jidlem a zabiralo to dobre, taky po jahodach totalne zcervenam :-)

    A recept skvely, jen ja asi budu lina na tu zelatinu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za doporučení medíkamentu, milá Roque, ale pravda je taková, že prášků mám dostatek, jen je nejím, neb jsem z nich uplně mimo a unavená a to i z těch, co únavu nemaj způsobovat. Nejlépe mi funguje na vyrážku mastička s malým obsahem kortikoidů, co mi nechal namíchat kožař. Kortikoidy jsou svinstvo, ale jedině to pomáhá.
      Jinak želatiny se neboj, ta z Agar-agaru se dělá asi tak tři minuty ;).

      Vymazat